For døve ører
Hvordan lyder musik, der ikke kan høres, og kan man eksempelvis sanse vibrationer fra musikken med kroppen helt uden at bruge høresansen? Netop det ønsker OperaNord at udforske med musikforestillingen ’For Døve Ører’.
Musikforestillingen For Døve Ører tager os med ind i kroppens resonansrum, hvor vi ikke kun hører og mærker den musik, der møder os, men også fornemmer den omverden, hørehæmmede er afskåret fra. Det er er en rejse ind i musikkens univers men fra en virkelighed uden lyd.
Forestillingen, er blandt andet støttet af William Demant Fonden og afvikles i DR Koncerthuset i 2023 De 200.000 kroner øremærkedes udvikling af forestillingen, indhentning af specialudstyr og dækning af de særlige formidlingstiltag.
Manipulerede sanser
Udstyret med trådløse hovedtelefoner manipuleres publikums lydopfattelse, således at nogle af de særlige overtoner, som ofte kan mærkes af hørehæmmede, fremstår tydeligere. Musikken sendes samtidig ud i rummet i form af forstærkede lydbølger, som publikum kan mærke i kroppen, også når hvid støj og andre støjsignaler i hovedtelefonerne blokerer hørelsen. Herudover kobles høresansen med synssansen, ved at forestillingens visuelle univers interagerer med lydsiden.
Initiativtager, Louise Beck, iscenesætter og kunstnerisk leder af platformen OPE-N, fortæller:
”At udvikle ideen og musikken til For Døve Ører har været en fantastisk men også udfordrende proces, hvor vi alle har lært utrolig meget. Forløbet har været et inspirerende og krævende møde mellem lydverdener, der er fuldstændig fremmede for hinanden, og mødet er kun lykkedes fordi alle på holdet har været både nysgerrige og modige. Det er tydeligt at mærke, at publikum bliver meget berørte af forestillingen, fordi den på mange måder viser den skrøbelighed, der er forbundet med et høretab,” siger hun.
Kunstnere der kender til høretab
Musikken er skabt af sopran Katinka Fogh Vindelev. Den fremføres af den 16-årige døvfødte pige Lova Heick og den 72-årige rocksanger Lotte Rømer. Lova Heick har en helt særlig evne til at omforme den lydfrekvens, som hun registrerer i kroppen, til en ren stemme. Hun kan bare ikke selv høre den. Lotte Rømer har et svært høretab og lever med voldsom tinnitus. Hun mistede hørelsen som voksen, men kroppens muskulære hukommelse gør det muligt for hende at synge rent, selvom hun ikke længere selv kan høre tonerne. Forestillingens tekst, der er inspireret af sangernes personlige beretninger, er skrevet af forfatteren Ida Mare Hede. Det forarbejdede lydunivers er skabt af lydproducer Ramus Juncker i samarbejde med forskere fra Danmarks Tekniske Universitet.
For at kunne gennemføre opsætningen af ’For Døve Ører’ har OperaNord samarbejdet med en lang række artister, forskere, en forfatter, en lyddesigner og en videokunstner. I forlængelse af forestillingen inviterede Léonie Sonnings Musikfond til en eksklusiv samtale med det verdensberømte slagtøjsfænomen Evelyn Glennie, der er hørehæmmet.''