Fokus på dansk design – og kulturarv

21-03-25

Nye udstillinger sætter fokus på forskellige perioder i dansk design- og kulturhistorie

William Demant Fonden har i flere år støttet forskellige udstillinger rundt omkring i Danmark. I 2024 støttede Fonden to nye, permanente udstillinger på henholdsvis Rosenborg Slot (Kongernes Samling) og Designmuseum Danmark. Begge udstillinger giver indblik i den danske kultur- og historiske arv fra henholdsvis det syttende og det tyvende århundrede.


Et “soundtrack” af fortiden på Rosenborg Slot
I marts 2025 slog Rosenborg Slot dørene op til en permanent, multisensorisk udstilling, hvor de besøgende mødes af en ny lydteknologi, der giver mulighed for at opleve slottets historie på en helt ny måde. Udstillingen gør brug af en særlig teknologi til at rekonstruere og skabe levende lydlandskaber med korte hverdagsfortæller, der alle kan knyttes til Danmarkshistorien i det syttende århundrede. På den måde genbefolkes slottet med dets tidligere menneskelige og ikkemenneskelige beboere.


De besøgende på Rosenborg Slot kan lytte til figurer fra fortiden, der engagerer sig i forskellige aktiviteter som at tale, jage, holde banket, danse eller ride rundt i gården. Derudover inkluderes en række forskellige lyde fra hverdagslivet, såsom rumlige fodtrin, køkkenredskaber, tøj, der rasler og meget mere.

Christine Jeanneret er ph.d. og lektor i musikvidenskab og lydstudier. Som hovedforsker står hun, sammen med Martin Daske, komponist og lyddesigner, bag den såkaldte sonificering af udstillingen - en teknik, der gør data levende i form af lyd, så man ikke kun kan se, men også føle, høre og opleve dataene. Hun beskriver, hvorledes det nye auditive aspekt af udstillingen er med til at skabe en mere engagerende fortælling for de besøgende:

“Lyd er påtrængende og uundgåelig. Fordybende lydlandskaber opmuntrer til opmærksomhed ved at skabe fantasifulde verdener, der omslutter, engagerer og fascinerer lytterne. Udstillingerne med lydlandskaber er innovative, da teknologien kun er blevet udviklet for få år siden. Publikum vil bogstaveligt talt leve rummene i en multisensorisk oplevelse, der involverer lyd og syn. Ideen er at skabe et “soundtrack” af fortiden, baseret på hverdagslyde og ekstraordinære historiske begivenheder, der er sket på Rosenborg Slot.”

Fokus på den danske designarv
Hvad er Danish Modern? Med dette spørgsmål indledes Designmuseum Danmarks nye udstilling, der netop bærer navnet Danish Modern. Den nye, permanente udstilling åbnede for besøgende i sommeren 2024. I udstillingen udfoldes historien om dansk design fra 1920’erne og frem til år 2000. Den undersøger, hvem de store danske designere fra denne epoke er, der sammen har tegnet vejene i den internationalt berømmede fortælling om dansk design. De mest kendte træk ved dansk designs DNA bliver illustreret med udvalgte ikoner, og man kan blandt andet støde på designere som Kaare Klint, Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Grethe Meyer, Axel Salto med flere.

Den nye udstilling er for alle, der måtte være interesserede, og den giver et indblik for både nybegyndere og eksperter. Førstnævnte kan få en grundlæggende forståelse af dansk design og se klassikere, mens eksperter kan dykke ned i arkivalier og opleve overraskende møder mellem ikoniske og mindre kendte designgenstande.

Anne-Louise Sommer, direktør for Designmuseum Danmark, fortæller, at museet har haft rekordmange besøg i 2024, og at det utvivlsomt hænger sammen med den nye udstilling:

”Det er en permanent udstilling, som vi forventer står mindst 5 år, og ikke mindst museets internationale gæster (og det er godt 80 pct. af vores samlede besøgende) er meget begejstrede for at komme tættere på den internationalt anerkendte designtradition.”

Anne-Louise Sommer fortæller yderligere, at det er uvurderligt med fondsstøtte for at muliggøre realiseringen af kerneprojekter såsom de permanente udstillinger:

”Støtten fra William Demant Fonden har muliggjort, at vi har kunnet lave en endnu flottere, endnu bedre researchet udstilling – og det er jo ikke mindst af stor betydning, når det er en udstilling, der kommer til at stå en årrække. Til glæde for vores mange gæster.”

 


Vi har også støttet ...