Elever udforsker hjerne og hjerte

31-01-16

150.000 skoleelever udforsker hjerne og hjerte

Hjernen og hjertet er fyldt med hemmeligheder, overraskelser og magisk viden, og kan udforskes naturvidenskabeligt på utallige måder: Hvad sker der i kroppen, når man forelsker sig? Kan man spise sig klogere? Hvor hurtigt bevæger et nervesignal sig?

Fra mandag d. 26. september kunne 150.000 elever og deres lærere over hele Danmark udforske kroppens to vigtigste organer. Naturvidenskabsfestival blev skudt i gang for 15. år i træk med udfordringer, leg og forundring for børn og unge fra 0. klasse – 3.g.

Eleverne og deres lærere havde forberedt sig gennem længere tid, og de mange eksperimenter og projekter blev afviklet på grundskoler, gymnasie- og erhvervsskoler, biblioteker, museer, naturskoler og virksomheder på tværs af fag og på tværs af klassetrin i hele uge 39.

Det var Astra, Danmarks nationale center for læring i natur, teknik og sundhed, der stod bag Naturvidenskabsfestival. Programleder Estrid Brandorff siger:

”Formålet med den årlige Naturvidenskabsfestival er at skabe engagement og involvere eleverne, så de får pirret og udfordret deres nysgerrighed. Vores mål at gøre science vedkommende og anvendelig for Danmarks børn og unge. Det er deres talent og kompetencer, Danmark har brug for i et internationalt samfund”.

Op mod halvdelen af alle landets skoler og gymnasier deltog i Naturvidenskabsfestival.

Temaer for alle
I indskolingen kunne de mindste fx arbejde med pulsmåling og hjertet som symbol eller organ. Mellemtrinnet kunne lære førstehjælp eller prøve at dissekere et grisehjerte. Udskolingen kunne lære om hormoner og kærlighedens kemi. Gymnasieeleverne kunne fx arbejde med kredsløbssygdomme eller med nervebaner.

”Alle har som bekendt en hjerne og et hjerte, derfor kan eleverne på alle klassetrin nemt koble temaet til deres egen hverdag. Vi håber, at lærerne kan bruge temaet til at lave nyskabende, involverende og lærerig undervisning i naturvidenskab,” siger Estrid Brandorff.

MasseEksperimentet
En årligt tilbagevendende aktivitet i Naturvidenskabsfestival er MasseEksperimentet, hvor eleverne producerer ny viden i samarbejde med universitetsforskere.

I år satte MasseEksperimentet fokus på musik og hjernen, hvor eleverne skulle undersøge, hvordan musik påvirker hjernen. De skulle deltage i en musikquiz og en husketest.

Årets MasseEksperiment gennemførtes i samarbejde med Center for Music in the Brian på Aarhus Universitet.

En anden gratis festivalaktivitet var ”Videnskaben på Besøg”, den populære foredragsordning, hvor forskere og science-formidlere kigger forbi på skolerne. Det forventedes, at over 35.000 elever ville høre foredrag i løbet af festivalugen.

Og endelig kunne alle festivaldeltagere blive klogere på naturvidenskaben i det virtuelle laboratorium Testoteket.dk, der indeholdt mere end 150 hands on-forsøg. Her kunne man for eksempel teste, hvilken hjernehalvdel, man bruger mest.

Naturvidenskabsfestival er støttet af organisationer, ministerier og en række danske fonde. William Demant Fonden har bevilget DKK 500.000 til projektet om året i 2016-2018.

Naturvidenskabsfestival er en national festival, der har som formål at skabe engagerende oplevelser med naturvidenskab blandt børn og unge, og dermed stimulere deres interesse for området. Festivalen finder sted hvert år i uge 39, og afvikles i år for 15. gang. 150.000 børn fra 0. klasse til 3. g. forventes at deltage.

Naturvidenskabsfestival arrangeres af Astra, som er Danmarks nye nationale center for læring i natur, teknik og sundhed.


naturvidenskabsfestival1naturvidenskabsfestival2naturvidenskabsfestival3